Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Terrasbelasting Den Bosch verzesvoudigd

1/1

Geplaatst door Radio Atlantis op maandag 22 oktober 2018 om 12:37

Den Bosch – 22 oktober 2018 - De prijzen die uitbaters van horecazaken betalen voor het hebben van terrassen in Den Bosch, gaan omhoog. De gemeente wil de tarieven van cafés in de binnenstad en net daarbuiten gelijktrekken. Ze profiteren allemaal van het toerisme, dus moeten ze daar ook allemaal voor betalen. Hierdoor krijgen sommige horecazaken net buiten het centrum en in Rosmalen een enorme verhoging, soms wel van 500 procent.

Een van die ondernemers is Paul Leeyen. Hij is eigenaar van twee horecazaken in Den Bosch: proeflokaal 't Paultje en Thornbridge Pub. Voor het proeflokaal, dat in de binnenstad ligt, verandert weinig. De verandering voor zijn andere kroeg is rigoureus. Die viel onder het laag tarief, maar zal vanaf volgend jaar onder het middentarief worden gerekend.

Zes keer zoveel
Dat betekent dat hij bijna zes keer zoveel gaat betalen. Leeyen baalt daar enorm van: "Mijn terras is maar zes vierkante meter groot en heeft maar twee functies: om te laten zien dat hier een horecazaak zit en voor de rokers." Met de verandering is het terras voor hem niet meer te betalen en moet het weg.

De ondernemer hoopt daarom dat de gemeente open staat om individueel naar de horecazaken te kijken: "Wij zitten helemaal alleen op deze plek, het zou fijn zijn als de gemeente voor het bestaansrecht van dit terras een uitzondering maakt."

Buurtniveau
Ook de eigenaresses van Café Herman schrokken van de veranderingen. Zij zaten al in het middentarief en dat verandert niet, maar zij vinden dat er meer prijscategorieën moeten komen. Het buurtcafé valt onder de binnenstad, maar zit niet in de loop van de mensen. De oplossing is volgens hen om niet op wijk-, maar op buurtniveau te kijken. "Binnen de wijk de binnenstad, vallen verschillende buurten. Daartussen is veel verschillen tussen voorzieningen en bezoekersaantallen.", legt Karlijn van Ballegooijen uit.

In gesprek
Alle horecaondernemers werden per brief geïnformeerd over de plannen van de gemeente. Maandagavond beslist de gemeenteraad over de verandering. De eigenaren van Thornbridge Pub en Café Herman zullen beiden de raad toespreken.

Bron: omroepbrabant.nl

           
Radio Atlantis
's-Hertogenbosch


KvK 62840525
Stichting Atlantis Lokaal

Media Den Bosch