Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

4000 varkens omgekomen bij stalbrand in Heusden

1/1

Geplaatst door Radio Atlantis op dinsdag 23 oktober 2018 om 13:32

Heusden - 23 oktober 2018 - Zeker 4000 varkens zijn dinsdagochtend omgekomen bij een grote uitslaande brand in een varkensstal aan de Pannenhoef in Heusden bij Asten. De brandweer heeft door kordaat ingrijpen kunnen voorkomen dat twee andere stallen van het bedrijf in vlammen opgingen. In deze stallen zaten 4000 varkens en 800 biggen. Deze dieren zijn allemaal gered. Het nablussen duurt nog uren. De buurt moet daarom nog rekening houden met rook- en stankoverlast.

,,De brandweer sloeg dinsdagochtend na het uitbreken van de brand om 8.30 uur groot alarm en rukte uit met veel blusvoertuigen en hoogwerkers”, zegt woordvoerder van de Veiligheidsregio Francois Peeters. ”Een stal met daarin 4000 varkens brandde volledig uit, alle dieren zijn daar om het leven gekomen.”

,,De stal stond al in lichterlaaie toen de brandweer arriveerde, er viel niks meer aan te redden. Een tweede stal met daarin 4000 varkens kon worden gered, evenals 800 biggen in een andere stal. Wel is het afwachten hoe het verder gaat met de dieren, omdat ze nogal stressgevoelig zijn.”

Explosie
Tijdens de brand was het een komen en gaan van hulpverleners. ,,,De voertuigen reden voortdurend op en neer”, vertelde onze verslaggever ter plekke. Omdat er zo veel hulpdiensten aanwezig waren verzocht de brandweer aan aanwezigen om op afstand te blijven en de hulpverleners alle ruimte te geven.

Een medewerker van het bedrijf hoorde een explosie voorafgaand de brand, zo meldde een verslagen eigenaresse ter plekke. Na de ontploffing kwam er direct veel rook vrij.

Ramen en deuren gesloten
Grote zwarte rookpluimen waren langere tijd tot in de verre omgeving te zien. Veiligheidsregio adviseerde omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen. De rook trok niet over de nabijgelegen A67, wel over de N279. Toch hoefde die weg niet afgesloten te worden.

Volgens de brandweer kwamen er bij de brand geen gevaarlijke stoffen vrij. De stallen waren redelijk nieuw en in goede conditie. De stal waar het vuur uitbrak is compleet verwoest. Een sloopbedrijf arriveerde rond het middaguur om de resten op te ruimen. Ook medewerkers van netbeheerder Enexis kwamen ter plekke en sloten de elektriciteit af.

De eigenaresse van de stallen was vrij snel ter plekke en zag hoe de vlammen uit de stal sloegen. Ze reageerde aangeslagen op het overlijden van de duizenden varkens. ,,Dit is een groot drama”, luidde haar eerste reactie. Haar bedrijf verzorgt ten minste 8800 varkens, waaronder ook honderden biggen.

Geschokt
Ook de Dierenbescherming reageerde op Twitter geschokt op de stalbrand in Heusden. ,,Afschuwelijk. Het risico van zoveel dieren in een stal: als het mis gaat, dan gaat het ook heel erg mis: 4000 biggen omgekomen.“

Stichting Salvage is aanwezig op het bedrijf en gaat kijken wat er met de dode dieren moet gaan gebeuren. Hoe de brand is ontstaan, moet verder onderzoek uitwijzen.

Bron: ed.nl

           
Radio Atlantis
's-Hertogenbosch


KvK 62840525
Stichting Atlantis Lokaal

Media Den Bosch