Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

van een verslaggeefster Brabants Dagblad

Donderdag 7 oktober 2004 - Ex-radiopiraat Atlantis kan rekenen op brede steun van de Bossche raadsfracties. Alle partijen behalve het CDA en De Stadspartij willen Atlantis als opvolger van de failliete lokale omroep Boschtion in Den Bosch en Rosmalen.

Dat werd gisteravond duidelijk tijdens de vergadering van de commissie Maatschappelijke Ontwikkelingen. De brede basis van Atlantis werd geroemd, maar tegelijkertijd werd de angst uitgesproken dat het ’Frans Bauer-gehalte’ te groot is en de omroep niet aan de eis van nieuwsvoorziening kan voldoen.
Atlantis-voorzitter H. de Leeuw verzekerde dat hij veel contacten in Bossche organisaties heeft, die Atlantis daarbij helpen. Verantwoordelijk wethouder R. van de Mortel vulde aan dat de regels van het Commissariaat voor de Media strikt worden gehandhaafd. De gemeente zou volgens hem zelfs bereid zijn om zendtijd te kopen.
De coalitiepartij CDA gaf de voorkeur aan ziekenomroep Orva als nieuwe lokale omroep. CDA’er I. Thelissen constateerde dat alle gegadigden met de Orva samen willen werken, dus zou de Orva volgens het CDA een goede leidende rol kunnen hebben in een nieuwe lokale omroep.
De gemeente was wettelijk verplicht te pogen om de vier gegadigden - Atlantis, rtv BO, Orva en Teleros (doorstart Boschtion) - bijeen te brengen. Gisteravond werd wederom duidelijk dat die pogingen nogal wat stof hebben doen opwaaien. Telerosbestuurslid T. van Oorschot stelde dat Teleros te veel op het verleden van Boschtion wordt afgerekend en daardoor geen eerlijke kans heeft gekregen. Dat Teleros niet bij de gesprekken met de wethouder was uitgenodigd, ervaart het bestuur als een klap in het gezicht.
Even leek het er gisteravond op dat Teleros wederom ’vergeten’ was, toen de omroep dreigde te worden overgeslagen voor inspreektijd. „Worden we weer genaaid“, klonk het vanaf de publieke tribune.
Juist vanwege onenigheid tussen de partijen zagen de politieke partijen niets in een ’gedwongen huwelijk’, zoals VVD’er J. Hoskam zei.
Volgende week beslist de raad over de zendmachtiging, waarna het advies naar het Commissariaat voor de Media gaat, dat uiteindelijk de beslissing neemt. Na gisteravond is duidelijk dat de nieuwe lokale omroep Atlantis wordt omdat het Commissariaat veelal het advies van een gemeente volgt.
Atlantis wil uitzenden vanuit het BIM-gebouw op de Helftheuvel. Allereerst wordt radio via de ether uitgezonden. Dat zal naar verwachting niet eerder dan november zijn.
Kabelkrant en televisie volgen nog later.

De feiten

Zendmachtiging

· Het college van B & W stelt voor dat ex-etherpiraat Atlantis de zendmachtiging van Boschtion overneemt.

· De gemeenteraad beslist woensdag 13 oktober in de raadsvergadering over dit voorstel.

· Daarna krijgt het Commissariaat voor de Media het voorstel. Dit orgaan heeft de uiteindelijke beslissing over de zendmachtiging, maar neemt doorgaans het advies van de gemeente over.

· Het Commissariaat heeft de mogelijkheid om een hoorzitting te organiseren.

· Op zijn vroegst in november kan de nieuwe omroep van start.

Terug

           
Radio Atlantis
's-Hertogenbosch


KvK 62840525
Stichting Atlantis Lokaal

Media Den Bosch