Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Door Jolande Bastiaans( Brabants Dagblad)

Dinsdag 17 februari 2004 - De radiopiraten hebben het moeilijk. De klopjacht van het ministerie van Economische Zaken maakt steeds meer slachtoffers. De piraten vechten terug, onder aanvoering van het Bossche Radio Atlantis. "Atlantis dat stopt: dat is hetzelfde als de Sint-Jan afbreken." Vrijdag is er een demonstratie.

De studio van Atlantis bevindt zich in een schuurtje van twee bij drie in Den Bosch-Oost. Dj Adje V en Lady Jane zitten voor de microfoon en vullen bijna alle ruimte. Om twaalf uur start de tune van de zender. Meteen daarna begint Jane haar lunchprogramma met een zwoele, doorrookte stem: "Goedenmiddag, luisteraars uit Den Bosch. Welkom bij de allerlaatste week van Atlantis." Vrijdag gaat de stekker er uit bij Atlantis. De piratenzender geeft de strijd tegen het ministerie van Economische Zaken op. De dreigende boete van 2250 euro per week is een te hoge last. Eerder deze maand werden ook al de piraten Palee uit Oss en Radio Favoriet uit Tilburg uit de ether gehaald. Ook zij kregen boetes opgelegd. Beide zenders willen niets liever dan legaal doorgaan. Van stoppen willen zij dan ook niets horen. Dj Jan van Palee: "Er wordt wel eens beweerd dat een piraat het leuk vindt om illegaal te zijn, maar niets is minder waar. Wij wachten al jaren op een vergunning." De Brabantse piratenzenders claimen dat ze in het gat springen dat de publieke én commerciële omroepen laten liggen. De Hollandse muziek gaat er bij hun luisteraars in als koek. Vrijdagmiddag om vier uur ballen de piratenzenders hun vuist. Op de Markt in Den Bosch is er een demonstratie, georganiseerd door onder meer Radio Atlantis en Palee. De zenders willen ook handtekeningen verzamelen, die de bestuurders ervan moeten overtuigen dat de actie Etherflits veel schade aanricht. Radio Atlantis heeft inmiddels bij de gemeente vergunning aangevraagd om als lokale omroep verder te kunnen. Als dit niet lukt, valt het doek voor Atlantis. Voor Adje V en Lady Jane is stoppen het einde van de wereld. In het schuurtje verwisselt Jane routineus de cd van Tilburgse Wesley voor die van Grad Damen. Jane: "Als Atlantis stopt, heb ik niets meer om voor te leven. Wij zitten in de wao en hebben een dagtaak aan de zender. De piraterij zit ons in het bloed. Wij krijgen continu telefoontjes van luisteraars. Naast het draaien van plaatjes zijn wij maatschappelijk begeleiders. Atlantis dat stopt, is hetzelfde als de Sint-Jan afbreken."

De feiten
· Het ministerie van Economische Zaken startte in maart 2003 met de actie Etherflits. Het doel was om alle radiopiraten de nek om te draaien.
· Een jaar na de start van de actie is het aantal radiopiraten volgens het ministerie met 60 procent afgenomen. In Brabant is dat zelfs 80 procent. Absolute cijfers kan het ministerie niet geven.
· Vorige week werden in Nederland elf piraten uit de lucht gehaald.
· Half maart beslist het ministerie of de actie doorgaat.

Terug

 

           
Radio Atlantis
's-Hertogenbosch


KvK 62840525
Stichting Atlantis Lokaal

Media Den Bosch