Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Door Tilly van Uffelen Brabants Dagblad


Zaterdag 17 juli 2004 - Radio Mexico is dé piraat in Den Bosch en verre omgeving. Al 26 jaar lang, 24 uur per dag zendt de piraat het Nederlandstalige lied uit vanuit de studio in Den Bosch. Het Brabants Dagblad brengt de komende weken het leven van Radio Mexico in beeld.


 

DJ Toon en Harry Vermeegen in de Studio
 

De deur van de garage staat gewoon open. Achterin is de studio, amper een paar vierkante meter groot. De wand hangt vol artiestenkaarten. Op tafel een mengpaneel, twee cd-spelers en een computer met achthonderd titels. Er licht een peertje op als de telefoon, met kapotte draaischijf, rinkelt. De koptelefoon voor de deejays is kapot. Nee, breed hebben ze het niet, de jongens van Radio Mexico.

Al 26 jaar zijn ze in de lucht, 76 keer zijn ze ’gelicht’ en is alle apparatuur in beslag genomen. „Maar langer dan een week is het nooit stil geweest“, zegt Theo van den Berg (39). Zeven maanden heeft-ie in totaal gezeten voor zijn zender. „Zit je tussen de boeven en verkrachters omdat je radiopiraat bent.“ De huidige studio staat in zijn garage, ook al weer enkele jaren.
Vanaf oktober vorig jaar is het beleid bij Telecom veranderd. Zenderpiraten worden tegenwoordig beboet. Het gat moet worden gedicht door ’sponsors’ en ’vrienden’. Op de kermis in Kerkdriel, de markt in Den Bosch en de kermis in Tilburg haalt het promotieteam van Mexico dezer dagen sponsors binnen. „We hebben een regeling met de deurwaarder. Vier keer 2250,-. De eerste betaling is gisteren weggaan“, aldus Theo. „Daarvoor zijn we een paar jaar met rust gelaten“, zegt Theo die samen met Lex Hardink Radio Mexico runt. Theo’s vader, Stille Willie , begon de piratenzender destijds. „Ik kwam terug uit Duitsland en de kinderen hadden niets te doen. Beetje klooien en gappen. Bij Lady Vanessa even verderop zijn we begonnen.“ Geen gescheld, gewoon meewerken en een kopje koffie aanbieden, was de opdracht van Stille Willie als de zender weer eens gelicht werd. „De man van Telecom bracht de vijftigste keer Bossche bollen mee.“

 Theo van de Berg
klimt in de zendmast van Radio Mexico, in april nog vernieuwt na stormschade

 

De grote man

Negen jaar was zoon Theo toen hij achter de knoppen kroop. Lex Hardink kwam er snel bij. De ex-vrachtwagenchauffeur is nu de grote man. Hij regelt met zijn productiebureau Kika optredens voor artiesten. Van Mexico kan hij niet leven, van Kika wel. „Ik kom net terug uit Gran Canaria, daar heb ik weer wat artiesten weggezet.“

http://www.radiomexicodenbosch.nl

 

De feiten

 

Radio Mexico

·  Zenderpiraat Radio Mexico is al 26 jaar in de lucht, tegenwoordig op 91.1 FM.

·  De piraat is 76 keer uit de lucht gehaald. Bij de 50ste keer bracht de man van Telecom Bossche bollen mee.

·  Radio Mexico draait vooral Nederlandstalige muziek en is te horen in heel Brabant, een stukje Limburg en Gelderland.

·  Telecom haalt nauwelijks piraten uit de lucht maar probeert tegenwoordig met boetes piraten tot stoppen te dwingen.

 

 

Terug

           
Radio Atlantis
's-Hertogenbosch


KvK 62840525
Stichting Atlantis Lokaal

Media Den Bosch