Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Radio Atlantis gaat laatste ronde in

1/1

Geplaatst door Radio Atlantis op donderdag 26 februari 2009 om 11:29

Den Bosch - 26 februari 2015 - Het Commissariaat voor de Media te Hilversum heeft Radio Atlantis een commerciële vergunning verstrekt. Sinds 1991 streeft de ex-zendpiraat uit ’s-Hertogenbosch naar een legale status. De zendvergunning voor Nederland zal in beginsel gebruikt worden om via de kabel te gaan uitzenden in het gebied Brabant Midden Noord.

Het gebied heeft 170.000 kabelaansluitingen en 418.000 inwoners en bestaat uit de volgende gemeenten: Boxtel, Haaren, Bernheze , ’s-Hertogenbosch, Lith, Maasdonk, Sint Michielsgestel, Vught, Heusden, Oss en Schijndel. Dit gebied is precies het deel van Brabant waarin de zender sinds 1980 te horen was. Vanuit de verschillende gemeenten is er enthousiast gereageerd op de terugkomst van de zender, vele luisteraars belden en stuurden berichten via de internetsite. De zender Atlantis wil in de toekomst in heel Noord Brabant gaan uitzenden én zo de eerste omroep in de provincie worden die enkel gericht is op het Nederlandstalige lied.
De laatste en beslissende ronde moet echter nog komen voor de voorvechter van de rechten van de zendpiraten. Op 18 april vergadert de Programmaraad Brabant Midden Noord over het nieuwe zenderpakket van Essent voor 2006. De programmaraadsleden ontvingen uit handen van het bestuur van de Stichting Radio Atlantis Lokaal het rapport met een toelichting op de aanvraag. De medewerkers van Radio Atlantis hebben goede hoop omdat de tijd is gekomen voor acceptatie van de brenger van het Nederlandstalige lied. In Gelderland is “Het Geldersgeluid” een succes en in het noorden van het land werd de trend voortgezet. Ook op de programmaraadsdag op 19 maart in Berkel Enschot kreeg de Bossche zender sympathie.

De omroep draagt de volgende argumenten aan:

In het jaar dat Radio Atlantis uit ’s-Hertogenbosch 25 jaar bestaat hoopt het naar vele inspanningen eindelijk legaal te kunnen gaan uitzenden. Gezien de ontwikkelingen in Nederland is de tijd daarvoor ook gekomen. Van de honderden etherpiraten in ons land zijn er nog maar enkele over. De voorziening van het Nederlandstalige lied is daarom enorm afgenomen, maar de vraag niet. Er is dan ook een trend ontstaan dat steeds meer Nederlandstalige zenders legale zendtijd verkrijgen. In de provincie Noord Brabant is Atlantis de enige omroep die al jarenlang probeert via de legitieme manier uitzendrechten te verkrijgen en wordt hierin ook gesteund door de publieke opinie en een meerderheid van de politiek. Het is ook de langst bestaande zender in Noord Brabant. Je kunt dus stellen dat Radio Atlantis de voorvechter is van de rechten die sinds kort worden erkent. Door generalisering van ons product is het verkregen draagvlak nog steeds niet beloont. Terwijl wij zelf nog steeds van mening zijn dat slechts een heel klein gedeelte van de piratenzenders in ons land een publieke of commerciële omroep kan runnen. Door Atlantis zijn zakelijke en professionele opstelling in zijn tijd als piraat heeft zij wel de condities om dit waar te maken, getuige ook de steun van bijvoorbeeld de Bossche gemeenteraad, die Atlantis boven drie andere publieke omroepen verkoos tot nieuwe lokale omroep van de hoofdstad. Naast de emotionele redenen zijn er ook verschillende feiten die de komst op de kabel ondersteunen.

Pluformiteit

In Duitsland en Frankrijk is het heel normaal dat je op de radio muziek in hun eigen taal hoort. In het sociale Nederland is de brenger van muziek in onze eigen taal altijd ondergewaardeerd en nooit gehonoreerd middels een publieke of commerciële vergunning. De etherpiraten in Nederland hebben altijd in deze behoefte voorzien. Gezien de enorme populariteit van het Nederlandstalige product én het verdwijnen van de piratenzenders zal er een aanbod van dit genre moeten komen. Er is hier dan ook een draagvlak en een grote markt voor aanwezig.

Regiobinding

In de regio Brabant Midden Noord is er voor Radio Atlantis een groot draagvlak. Bijna in elke gemeente in deze regio wonen luisteraars, fans of aanhangers van de zender. De binding met heel het gebied is groot én bied een goede basis voor de toekomst. Ook de centrale ligging in het door Essent beschreven gebied geeft goede condities. Door deze achterban is het voor Atlantis mogelijk om hier een gezonde en degelijke omroepstichting te zijn. Tientallen bedrijven uit deze regio, maar ook uit de rest van Noord Brabant, tekende al een opties om de omroep te sponsoren.

Financiën

Doordat Atlantis nu alweer bijna anderhalf jaar verwikkeld is in een procedure in het kader van zijn strijd voor legaliteit, heeft het zijn organisatie en condities prima in orde. Zelfs als lokale omroep van de stad ’s-Hertogenbosch had het zijn financiële plaatje al tijdens de aanvraag in orde. Dit zegt qua mogelijkheden genoeg, omdat vele lokale omroepen, vooral als daar geen subsidie is, moeite hebben om gezond te blijven. De stichting voert duidelijk beleid en is bedrijfstechnisch in goede staat. Er is een sluitende begroting en de groeimogelijkheden zijn nu al zichtbaar. Door te starten in de regio Brabant Midden Noord kan Radio Atlantis een goede basis leggen voor de toekomst. Het moet namelijk nog bewezen worden of een Nederlandstalige zender ook op provinciaal en landelijk niveau genoeg draagkracht kan vinden. Daarom streven wij zowel op financieel als inhoudelijk gebied naar een geleidelijke opbouw. Ook qua scheiding tussen vrijwillige en professionele bijdrage is er een duidelijk beleid. Van de hobby DJ als vrijwilliger én de in de toekomst betaalde kracht voor bijvoorbeeld acquisitie, zijn alle werkzaamheden en aanverwante honorering duidelijk vastgelegd, gescheiden en beschreven.

Infrastructuur en organisatie

De stichting Radio Atlantis Lokaal beschikt over goede mogelijkheden om direct met uitzenden te starten. Zo zijn beleid én alle bestuurlijke en leidinggevende taken al jaren vastgelegd, zijn er opties op huisvesting inclusief glasvezel aansluiting op kabelnet en is er een grote groep vrijwilligers met een goed beleid daarvoor. Opleidingen, muziekarchieven, gebouwenbeheer, programmaontwikkeling, acquisitie, contacten en evenementen organisatie zijn enkele termen als voorbeeld, die binnen de organisatie zijn ontwikkeld. Ook is er middels goede contacten een belangrijk netwerk opgebouwd in héél de regio. De goede relaties met andere media in Noord Brabant, maar ook daar buiten, zijn belangrijk voor het imago en de expansiemogelijkheden van de zender.

Programmering

Sinds 1980 verzorgt de Bossche zender zijn Nederlandstalige programmering voor de regio. Deze programmering maakte altijd een grote ontwikkeling door en was zelfs het voorbeeld voor vele andere zenders in Nederland. Zo was Atlantis de eerste zender die middels een nieuwe methode een breed publiek interesseerde voor de muziek in onze eigen taal. Nederlandstalige muziek gebracht op een professionele en serieuze wijze. De methode zal in dit rapport nog nader worden beschreven.

           
Radio Atlantis
's-Hertogenbosch


KvK 62840525
Stichting Atlantis Lokaal

Media Den Bosch