Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Henk Nijboer komt op voor etherpiraten

1/1

Geplaatst door Radio Atlantis op donderdag 1 februari 2018 om 13:09

Den Bosch – 2 februari 2018 – De etherpiraterij in Nederland moet legaal worden. Het PvdA-Kamerlid Henk Nijboer noemt het buitensporig dat er voor het hobbymatig draaien van plaatjes boetes van soms wel 10.000 euro’s worden opgelegd. Ook bestaan er politieke plannen om het fenomeen zendpiraat als cultureel erfgoed aan te laten merken.

Nijboer heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan de verantwoordelijk minister Van Engelshoven en staatssecretaris Keijzer. Daarbij dringt Nijboer er op aan om radio-uitzendingen via de ether legaal te maken. Henk noemt het niet meer van deze tijd dat zendstations hoge boetes krijgen die kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s.

Het Agentschap Telecom (AT) verklaarde enkele jaren geleden de oorlog aan geheime zenders. Vooral vanwege de torenhoge boetes hielden veel etherpiraten het voor gezien. Ook hebben erg veel piraten gekozen om platen te draaien via onbemande stations. Hierbij wordt de apparatuur soms in hijskranen of in het bos verstopt. Nijboer wil van de minister weten of hierdoor brandgevaar kan ontstaan en dat dit daarom erg gevaarlijk is.

De harde aanpak door het AT werd jaren geleden ingezet nadat de frequenties voor forse geldbedragen aan legale zenders werden geveild. “Maar nu steeds meer van deze zenders digitaal gaan, zou er weer wat meer ruimte kunnen komen voor de etherpiraten”, aldus Nijboer. De politicus kent ook de verhalen van piraten die controleurs van het AT bedreigen, of met hun krachtige apparatuur het vliegverkeer verstoren. “Mensen die er een potje van maken, moeten hard worden aangepakt. Maar het merendeel van de piraten is van goede wil.”

Het Agentschap Telecom heeft vandaag inmiddels laten weten geen voorstander te zijn van het legaliseren van de piratenstations. “Dit is een hobby waarmee soms veel overlast wordt veroorzaakt”, aldus een woordvoerder. “Dit kost de samenleving ontzettend veel geld. Het is dan verwonderlijk dat een democratisch gekozen iemand enthousiast is over iets dat crimineel is en dus tegen de wet.”

Bij de Radio Combinatie Twente in het Haaksbergse kerkdorp Sint Isidorushoeve zijn ze vooralsnog niet echt onder de indruk. “Komen de verkiezingen er weer aan ofzo?”, zegt een woordvoerder. “Dan mag je straks dus misschien zo’n zendertje hebben met een beperkte capaciteit. Nou, als je de babyfoon een beetje opslingert, weet je dat ook te bereiken. Bovendien zenden we tegenwoordig uit via AccentFM. Dat gaat via de ether, internet en ook via app. En het is allemaal hartstikke legaal.”

Nijboer dringt via schriftelijke vragen aan op de legalisering van het hobbymatig verzorgen van radio-uitzendingen via de ether. “Een slecht idee”, zegt woordvoerder Frans van Bergen van het Agentschap Telecom in Groningen. “Ik heb me verwonderd over de plannen voor iets wat illegaal is. De piraten maken illegaal gebruik van frequenties waar andere partijen voor betaald hebben. Het gevolg is dat een deel van de luisteraars niet wordt bereikt, omdat het signaal wordt verstoord”, legt Van Bergen uit.

Daarnaast bleek vorig jaar uit een rapport van het Agentschap dat een kleine groep etherpiraten ook steeds gewelddadiger wordt tijdens controles. “Het is een klein deel, dat het verpest voor de rest”, benadrukt Van Bergen. “Gelukkig is er ook een grote groep die legale alternatieven heeft gezocht, bijvoorbeeld door uit te zenden via internet. Dat is legaal en ze bereiken ook nog eens een groter publiek.”

           
Radio Atlantis
's-Hertogenbosch


KvK 62840525
Stichting Atlantis Lokaal

Media Den Bosch