Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Persverklaring


Programmaraad Brabant Midden Zuid

Datum: 19 april 2006
Betreft: Concept advies samenstelling radio- en televisiepakket 2007

De onafhankelijke Programmaraad Brabant Midden Zuid heeft voor het voorzieningsgebied van kabelexploitant Essent Kabelcom – regio Brabant Midden Zuid – een concept advies opgesteld voor de invulling van het radio- en televisiepakket voor het jaar 2007. Dit advies betreft zoals ook voorgaande jaren het basispakket en het standaardpakket.

Bij de advisering is rekening gehouden met de wensen van het publiek en de verzoeken voor doorgifte ingediend door de zenders. De populariteit van de programma's en de vergroting van de pluriformiteit - de diversiteit van de aangeboden programma's - zijn bij de afwegingen van de Programmaraad belangrijke elementen geweest.

Radiopakket 2007

Bij de Programmaraad Brabant Midden Zuid zijn tien aanvragen binnengekomen van zenders die nog niet zijn opgenomen in het zenderpakket, te weten Radio Amor, FiP, Fly FM, Radio Atlantis, Radio Moonlight, Radio NL, Rapar FM, Ujala Radio, Wereldstad Radio en Radio Favoriet.

De leden zijn van mening dat segment Nederlandstalige muziek momenteel onvoldoende tot niet vertegenwoordigd is in het radiopakket. De keuze is gevallen op Radio Atlantis, omdat dit een regionaal station (uit Brabant) is dat zich richt op Nederlandstalige muziek voor een breed publiek. De raad wil de zender graag een plaats geven in het standaardpakket. De zender die hiervoor moet wijken is Viva Cité (RTBF2), aangezien deze zender weinig toevoegt aan het zenderpakket en weinig luisteraars trekt.

Verder heeft de Programmaraad voorgesteld Q Music te laten verschuiven van het standaardpakket naar het basispakket. Q Music komt op de plek van Viva Cité in het basispakket. Radio Atlantis komt in het standaardpakket op de plek van Q Music.
Tenslotte heeft de raad een reservelijst geadviseerd. Deze kan worden geraadpleegd wanneer er tussentijds een zender stopt met uitzenden. Eerste op de reservelijst staat Radio Moonlight.

De andere nieuwe aanvragen zijn niet gehonoreerd, omdat zij naar de mening van de raad te weinig toevoegen aan de pluriformiteit van het zenderpakket.

De volgende wijzigingen in het totale pakket worden dus voorgesteld:

• Radio Atlantis wordt opgenomen in het standaardpakket, Viva Cité verdwijnt.

Q Music verschuift van het standaardpakket naar het basispakket en komt op de plek van Viva Cité.
Radio Atlantis wordt opgenomen in het standaardpakket en komt op de plek van Q Music.


Het concept advies ziet er als volgt uit:

Must carry-radiozenders (verplichte doorgifte volgens de Mediawet)

? Radio 1
? Radio 2
? Radio 3 FM
? Radio 4
? VRT Studio Brussel ? 747 AM
? VRT Radio 2
? Regionale Omroep
? Lokale Omroep

Basispakket (bindend advies aan Essent Kabelcom)

? Musique 3 (RTBF3)
? BBC World Service
? Tweede Kamerlijn
? Sky Radio
? Radio 538
? RTL FM
? Kink FM
? BNR Nieuwsradio ? Radio 227
? Arrow Classic Rock
? Radio 10 Gold
? Classic FM
? Arrow Jazz FM
? WDR4
? Juize FM
? Q Music

Standaardpakket (vrijblijvend advies aan Essent Kabelcom)

? Radio 8 FM
? Radio Atlantis
? Slam FM
? Concertzender
? FunX
? Radio Donna (VRT) ? Radio Veronica
? Radio Klara (VRT)
? VRT Radio 1
? Yorin FM/Caz
? Eins Live (WDR1)
? Radio XFMTelevisiepakket 2007

Bij de programmaraad Brabant Midden Zuid zijn vijf aanvragen binnengekomen van zenders die nog niet opgenomen zijn in het zenderpakket, te weten RTV10, BBC World, Clear Television, RNN7 en TV Oase.

De raadsleden staan zeer sympathiek tegenover de zender TV Oase. De raad wil het station dan ook graag een kans geven. Men is van mening dat deze zender een interessant initiatief is en in potentie garant staat voor kwaliteit.
De zender die hiervoor plaats moet maken is TRTi. Dit vanwege de geringe kijkdichtheid en waardering voor TRTi. Tevens blijft TRTi digitaal beschikbaar voor de echte liefhebbers.

Verder heeft de Programmaraad voorgesteld Discovery Channel te laten verschuiven van het standaardpakket naar het basispakket. Discovery Channel komt op de plek van TRTi in het basispakket. TV Oase komt in het standaardpakket op de plek van Discovery Channel.

De overige nieuwe aanvragen worden niet gehonoreerd aangezien de raad van mening is dat zij te weinig toevoegen aan het huidige pakket om daar een bestaande zender voor in te ruilen.

De volgende wijzigingen zijn geadviseerd:

• TV Oase wordt opgenomen in het standaardpakket, TRTi verdwijnt

Discovery Channel verschuift van het standaardpakket naar het basispakket en komt op de plek van TRTi. TV Oase wordt opgenomen in het standaardpakket en komt op de plek van Discovery Channel.

Het concept advies ziet er als volgt uit:

Must carry-televisiezenders (verplichte doorgifte volgens de Mediawet)

? Nederland 1
? Nederland 2
? Nederland 3
? VRT / TV 1 (Eén) ? Ketnet / Canvas
? Regionale Omroep
? Lokale Omroep

Basispakket (bindend advies aan Essent Kabelcom)

? RTL4
? TV5 Monde
? Duitsland 1 (ARD)
? BBC1 ? Duitsland 2 (ZDF)
? BBC2
? MTV
? Discovery Channel

Standaardpakket (vrijblijvend advies aan Essent Kabelcom)

? RTL5
? SBS6
? RTL7
? Net 5
? Nickelodeon/TALPA
? CNN International
? Animal Planet
? The Box
? TV&CO ? National Geographic Channel
? Eurosport
? TV Oase
? TMF
? Duitsland 3 (WDR)
? Jetix/Veronica
? RAI Uno
? Euronews
? Kabelkrant

Vervolgprocedure

Het advies van programmaraad ligt nu tot en met 1 juni a.s. ter inzage, via internet en InfoTV/Txt. Consumenten en programma-aanbieders kunnen tot die tijd hun bezwaren uiten bij de Programmaraad Brabant Midden Zuid via de onderstaande gegevens: Na 1 juni wordt het advies definitief vastgesteld en uitgebracht aan Essent Kabelcom.

Terug

           
Radio Atlantis
's-Hertogenbosch


KvK 62840525
Stichting Atlantis Lokaal

Media Den Bosch