Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Column

Column René Schuurmans

Februari 2007 - Door Radio Atlantis is me gevraagd om maandelijks een column te schrijven over mijn beleving op allerlei gebied in de muziekwereld en deze met jullie te delen. Uiteraard heb ik na mijn snelle toezegging nog sneller met een schuin oog naar mijn vrouw Monic gekeken. Aangezien ik beter zing dan schrijf en zij beter schrijft dan zingt ……... Mijn deal werd thuis enthousiast ontvangen en ze verleent zoals gewoonlijk graag haar medewerking.

De trein raast in ons gezin altijd gewoon door en ondanks alle drukte omtrent mijn concert heb ik tussentijds samen met Monic, die een opleiding management volgt, een spiksplinternieuw duo in het leven geroepen.

René Wittens (een oude bekende) en Jan Ariens uit Sint Michielsgestel, gaan vanaf nu, overal waar een feestje is, door het leven als: “De Toffe Pheren”.

Zoals de naam al zegt, dit duo gaat voor feest, in stijl, geschikt voor: jong en liefst jonger, dik, dunner, dunst, kaal of behaard, oud, fout of bejaard.

Voor deze Pheren ben ik een volledig nieuw repertoire aan het schrijven en hun eerste singel zal voor Carnaval 2007 in de platenzaken liggen en wordt in ons eigen Brabantse dialect gezongen. Ik wilde een typisch Carnavalsnummer schrijven waardoor oma die al jaren achter de geraniums zit, na het horen van de eerste klanken, haar kiel van zolder af zou halen. En dit is zeer zeker gelukt.

Op vrijdag 9 februari wordt hun eerste cd-presentatie gehouden bij Café De Tierelier in Sint Michielsgestel waarbij ik vol trots de singel uit zal reiken aan twee heren, of zoals ze zelf zeggen, twee gelukkige pheren.

Uiteraard ben ik zelf tijdens Carnaval druk aan het optreden. Het leven is mooi maar je moet zelf de slingers ophangen dus kijk snel in mijn agenda op de site www.reneschuurmans.com en mocht je behalve mij ergens ook De Toffe Pheren treffen doe ze dan zeker de hartelijke groeten.

De Afdeling Vlinders
Column Henderik de Leeuw

In 2004 werkte Radio Atlantis mee aan een benefietconcert ten bate van de afdeling "Vlinders" in het groot Ziekengasthuis in het centrum van 's-Hertogenbosch. Bij voetbalvereniging RKJVV traden in een grote feesttent vele zangers van het Nederlandstalig lied belangeloos op. Enige tijd later werd ik door het bestuur van de vereniging en enkele sponsoren gevraagd om mee te gaan naar het ziekenhuis, om een cheque van 5000 euro uit te reiken aan deze kinderafdeling van het betreffende ziekenhuis.

Nu, bijna drie jaar later, werd mijn zoon opgenomen in dit zelfde ziekenhuis, voor een acute blindedarm operatie. Tijdens de dagen dat ik als ouder mijn zoon bijstond, besefte ik pas echt wat het inhield. Ik zag zusters dag en nacht hun uiterste best doen om de kinderen te vermaken en een vertrouwd gevoel te geven. Ik zag ouders, die niet net als ik een paar dagen, maar weken en soms maanden, met zwarte wallen onder hun ogen, hun kind bewaakte. Ook zag ik de versieringen en decoraties die van de donatie waren gedaan. Ik had er nooit bij stil gestaan dat dit zo'n impact had. Het bestuurslid van RKJVV die op het idee van dit benefietconcert gekomen was, zal ongetwijfeld ervaringsdeskundige zijn geweest. Na één operatie en drie dagen afdeling "Vlinders" lieten we vele kinderen en ouders achter. Zij moeten nog weken.

Spuug nooit in de put waaruit je gedronken hebt!
Column Henderik de Leeuw

Maart 2007 - Radio Atlantis, meer dan 15 jaar bloed, zweet en tranen, om op een legale manier hun functie, taak en doelstelling voort te zetten. Dit doel is al sinds 1980 om voor zoveel mogelijk mensen het Nederlandstalige lied te verspreiden.

In de piratentijd waren we nog zielig en werden we aan alle kanten gesteund. Anno 2007 is ons bereik tien maal zo groot en onze kosten zijn meer dan 12 maal hoger. Niemand binnen onze stichting verdiend iets aan ons mooie radiostation, maar stopt naast zijn laatste privé restant ook nog zijn hele ziel en zaligheid in de zender.

Ondanks de legaliteit en professionaliteit waarmee de omroep het Hollandse lied verspreid, worden zij nog steeds gegeneraliseerd. Bedrijven willen niet de bedragen voor reclame betalen die gebruikelijk zijn bij andere commerciële zenders. Hoewel Atlantis momenteel wel de best beluisterde is in zijn regio. Iedereen draagt het Nederlandse lied op handen, mede dankzij Radio Atlantis! Maar nog steeds worden wij niet voor vol aangezien. Ondanks de sociale en publieke functie krijgt de Brabantse zender geen eurocent subsidie, maar vervult het als geen ander zijn maatschappelijke taken.

Dit wisten we natuurlijk allemaal allang, dus was vanaf de legalisatie al bekend hoe we het zouden gaan aanpakken. Met de basis van adverteerders uit de piratentijd, aangevuld met nieuwe bedrijven, kwamen we het eerste jaar goed door. Inmiddels is de uitbreiding van 700.000 ontvangers een feit, en deze investeringen zouden we opvangen met onze concerten “Atlantis Live”. De artiest zou toch wel één maal per jaar iets voor deze stichting zonder winstoogmerk willen betekenen? Vroeger waren er tientallen piratenconcerten na het opnieuw uit de lucht halen van een illegale zender. Nu neemt één zender dit waar in een groot gedeelte van het Zuiden van ons land, en vele artiesten laten het afweten. En wat krijgen de medewerkers van de omroep te horen: “Ja, we kunnen niet voor elk zendertje komen opdraven”. Ze weten nog geen eens waar de bron van hun succes lag en nog steeds ligt! “Als we die dag een betaald optreden hebben, dan komen we niet”. Eén betaald optreden als investering voor je hele carrière!

Frans Bauer wil via zijn management niks met ons te maken hebben, zij hebben daar geen tijd voor. Wij herinneren ons zijn debuut single nog en vandaag de dag komt Brabantse Frans minimaal zes maal per dag voorbij in onze programmering. Op zenders waar je hem regelmatig ziet en hoort, moet de Fijnaarder blij zijn als “Heb je even voor mij” één maal per week voorbij komt. Voor Brabander Guus Meeuwis geldt hetzelfde als voor Frans Bauer. Koos Alberts werd in het Zuiden gelanceerd door de piraat Atlantis. Jan Smit en zijn lieve oma werd door de piratenzenders groot. Grad Damen laat weten geen tijd te hebben. Nou al de Atlantis vrijwilligers hebben zeven dagen in de week tijd voor het brengen van weer een nieuwe single. Corry Konings wil een gage. Wij willen geen gage. Vader Abraham laat netjes weten altijd in het buitenland te vertoeven en Marianne Weber komt wellicht met moederdag naar onze studio met haar nieuwe album. Lucas en Gea, groot geworden door plugwerk hier in Brabant, hebben ook geen tijd en Nick en Simon, al “jaren” aan de top, hebben het te druk. En dan zijn er nog de artiesten met hun management, die nog niet de moeite willen nemen om je te woord te staan. Stuur maar een e-mail. Maar met hun nieuwe single of album weten ze niet hoe snel ze bij onze studio moeten komen.

Gelukkig zijn er nog artiesten die ons wel dat extra steuntje in de rug geven. Zonder hun hebben wij geen bestaansrecht én kunnen we zeker niet verder uitbreiden. Ze krijgen daar ook veel voor terug, en dat beseffen ze maar al te goed. We denken aan een Hall of Fame op onze website, met daarop de zangers en zangeressen van het levenslied die Radio Atlantis koesteren. Al die artiesten vindt je terug op onze websites, posters en evenementen. We geven ze allemaal extra aandacht op de radio. En de categorie die zich te goed voor ons voelt, die blijven de aandacht houden, want Radio Atlantis heeft geen commercieel belang en is objectief, en dat betekent dat alle beginnende en gearriveerde artiesten altijd een plekje krijgen op onze traditionele radiozender. Wij willen geen gage maar ook geen boycot.

Column René Schuurmans

April 2007 - Enige tijd geleden ben ik benaderd door Stichting Dol Fijne Therapie. Doordat het doel en verhaal achter deze stichting mij en mijn gezin zo aan sprak heb ik besloten hiervoor Ambassadeur te worden.

De Stichting Dol Fijne Therapie zamelt geld in om kinderen met een verstandelijke en/of motorische beperking (van drie jaar en ouder) mee te kunnen laten doen aan dolfijnondersteunende therapie bij het Curacao Dolphin Therapy & Research Center (CDTC) in Curaçao. Dit kunnen bijvoorbeeld autistische kinderen zijn, maar ook kinderen met het Downsyndroom of niet-aangeboren hersenletsel na vroeggeboorte of hersentrauma komen voor deze veelbelovende therapie in aanmerking. Inmiddels hebben de eerste kinderen via de SDFT de therapie mogen volgen en de resultaten zijn veelbelovend. Vanuit alle gezinnen afzonderlijk worden hele mooie nieuwe stapjes in de ontwikkeling van het kind gemeld.

Op zondag 13 mei houdt deze stichting samen met Amarant 'Diving with the Stars': een 'meet and greet' onder water om geld in te zamelen voor de dolfijntherapie voor kinderen. Niet alleen ik maar ook Henk Wijngaard, Maud, Herman, Djumbo, Wesley, Rob van Daal en vele anderen steunen deze middag alle kinderen die nog op de wachtlijst staan.

Fans kunnen via een mailtje naar een bod uitbrengen. De hoogste bieders worden beloond met een introductieduik, bestaande uit een theorie-les en een zwembadduik. Dit alles omlijst met een optreden van één van de artiesten en foto- en filmmateriaal van de duik met de bekende Nederlander. In totaal doen er tien artiesten mee aan de actie. Per artiest worden zeven duiken geveild.

Tijdens de actie in het zwembad van de Amarant-vestiging aan de Bredaseweg 570 is er in een feesttent plaats voor kijkers. Die betalen vijf euro entree.

Nadere informatie met onder meer de namen van alle deelnemende artiesten is te vinden op http://www.stichtingdolfijnetherapie.nl.

Dus willen jullie me een keer zien optreden in zwembroek …………………………????!!!!

Steun dan samen met mij dit goede doel en neem samen met mij een duik naar weer een stapje verder.

Column René Schuurmans
De zomer staat voor de deur

We hadden na april al een zomer achter de rug, maar nu is het bijna zover.

De zomer van 2007! Een zomer bomvol Nederlandstalige evenementen met als klappers onder andere het levenslied in Tilburg, Den Bosch, Alempop en ga zo maar door. Evenementen die al jaren staan als een huis en ieder jaar weer tienduizenden bezoekers trekken. Het Nederlandse lied is momenteel populairder dan ooit! De piratenzenders die nog niet zolang geleden legaal geworden zijn hebben daar een grote bijdragen aan geleverd. Je moet het allemaal maar durven, om van hobbypiraat door te schakelen naar een officieel bedrijf. Applaus voor al die mensen die zich inzetten voor het Nederlandse lied.

Column René Schuurmans
De Zomer is voorbij

Augustus 2007 - Het is bijna gedaan met de zomer van 2007. Dit jaar begon het mooie weer al in april, vijf weken prachtige temperaturen maar de maanden juli en augustus waren bar en boos. Heel veel evenementen en vakanties in Nederland vielen hierdoor letterlijk en figuurlijk in het water. De virussen vlogen je om je oren en de ontstekingen vierden hoogtij. Helaas ook voor mij was het deze ronde raak. Alle optredens, promotie rondom mijn album en andere activiteiten moesten we afblazen, vijf weken ziek in bed met een longontsteking, dit hadden we zo niet in mijn volle agenda gepland.

Misschien zit de mens zo vernuftig in elkaar dat als je niet naar je lichaam luistert, je lichaam het zelf even overneemt. Jij gaat zelf niet liggen dan gooi ik je gewoon zelf even plat.

Als je kiplekker bent hebt je duizend wensen maar als je flink ziek bent is er maar die ene: Beter worden. Mijn dagelijkse stoot nicotine heb ik gedag gezegd. Tijdens een aantal bezoeken in het ziekenhuis heb ik eens even goed om me heen gekeken en kies ik toch voor een andere manier van oud worden.

Want mensen: geniet van het leven, want het duurt toch maar even!

Column Henderik de Leeuw
Jannes was fantastisch

In eerdere columns of berichten laat ik me nogal vaak negatief uit over de artiestenwereld. Dit heeft ook te maken met het feit dat in deze wereld niet iedereen op de hoogte is waarmee wij als zender nou dagelijks mee bezig zijn. Neem nou de e-mail, naar mijn mening een nieuw excuus voor alle mensen die hun afspraken niet nakomen. Vroeger sprak je met een artiest of management iets af en dan was dat de afspraak. Nu stuurt Radio Atlantis op verzoek van vele zaakwaarnemers een mail. Vervolgens komen deze lui altijd onder  hun afspraken uit, lekker makkelijk! Mijn computer was gecrashed, ik heb de mail niet ontvangen of hij was nog niet in behandeling genomen. Het blijft nog steeds raar, dat de oudste nog bestaande Nederlandstalige muziekzender in ons land, Radio Atlantis, de artiesten moeten smeken om hun medewerking.

Gelukkig lukt het ons na veel overtuigingskracht en energie om de laatste maanden ook positieve kracht te putten uit de wereld die wij vertegenwoordigen. Zo kwamen onlangs live in de studio nog Imca Marine, Dirk Meeldijk, Willeke Alberti, John Spencer en Wolter Kroes langs. Zou Atlantis dan eindelijk die waardering krijgen die het verdient?

Donderdagavond 20 september 2007 was het zover. De populaire Drentse zanger Jannes kwam exclusief voor Radio Atlantis een live optreden verzorgen. Nou kan ik je vertellen dat ruim 50 vrijwilligers van onze omroep het dagelijks zwaar hebben om hun taak nog uit te voeren. Sinds wij namelijk legaal zijn worden we als zender namelijk nog meer tegengewerkt dan in de piratentijd. Maar dit is nu allemaal verandert, we hebben weer kracht en gaan er in 2008 weer flink tegenaan! En dit allemaal door een fantastisch optreden van een "boer van het platteland" en zijn naam is Jannes. Nog nooit zag ik in een optreden zo veel liefde en warmte van een artiest aan zijn publiek. Uren lang nam hij de tijd om alle deejays, fans en bezoekers te woord te staan. Hij is momenteel één van de grootste artiesten van ons land, maar hij wist precies welk steuntje in de rug wij  nodig hadden. Vrijdag belde ik Jannes nog even en hij had zelf ook de warmte ervaren. Ik vertelde hem hetgeen wat ik in de afgelopen regels wil overbrengen; Dit hebben wij nodig, nu voelen we ons goed en dat allemaal dankzij een vertolker van het Nederlandstalige lied, die we dagelijks bij ons op de radio horen. Een uur nadat ik Jannes aan de telefoon had gehad, kregen we een telefoontje van het management van Marianne Weber; ze komt aanstaande dinsdag op 25 september naar de studio om half drie en of we het even per mail wilde bevestigen. Zo krijgen we toch de steun die we verdienen.

           
Radio Atlantis
's-Hertogenbosch


KvK 62840525
Stichting Atlantis Lokaal

Media Den Bosch