Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Door Tilly van Uffelen Brabants Dagblad

Vrijdag 30 september 2005 - De voormalige radiopiraat Radio Atlantis is vanaf de tweede week van januari op de kabel te beluisteren. De Nederlandstalige muziekzender heeft gisteren van Essent de definitieve papieren binnengekregen, meldt coördinator H. de Leeuw.

Den Bosch

De zender is vanaf januari te beluisteren in de gemeenten Den Bosch, Vught, Boxtel, Haaren, Bernheze, Oss, Lith, Maasdonk, Sint-Michielsgestel, Heusden en Schijndel. Ook worden de programma’s 24 uur per dag doorgegeven via het internet, aldus H. de Leeuw.
Atlantis komt in het basispakket in plaats van WDRII. De exacte frequentie is nog niet bekend. Radio Atlantis is 25 jaar etherpiraat geweest en probeert al sinds 1990 legaal te worden.
In november begint de zender met het verbouwen en inrichten van een nieuwe studio aan de Gestelseweg in Den Bosch. Begin december start Atlantis met uitzendingen via http://www.radioatlantis.fm op internet. DJ’s en de medewerkers kunnen zo een maand proefdraaien voordat ze live de lucht in gaan.
De Leeuw, die als enige bij de stichting Atlantis in dienst komt, verwacht veel luisteraars. „We rekenen op tien tot twaalf procent van de 420.000 mensen die ons in Brabant-Midden-Noord via de kabel kunnen bereiken. We zijn namelijk de enige officiële muziekzender met Nederlandstalige muziek.“
Atlantis blijft verder werken met tientallen vrijwilligers. Er is een voorlopige begroting van vijftigduizend euro op jaarbasis. Dat geld moet opgebracht worden via sponsors en reclame-inkomsten. De komende maanden hoopt De Leeuw voldoende contracten af te sluiten.
Daarnaast zijn er vergevorderde plannen om vanaf 2007 ook in de regio Tilburg en Waalwijk de programma’s via de kabel te kunnen doorgeven. „Dat had misschien al vanaf 2006 gekund. Maar we willen vooral financieel niet te veel risico lopen. Dan hadden we met een dubbele begroting moeten werken“, aldus de Leeuw.
Het uiteindelijk doel van De Leeuw is om een Nederlandstalige zender te zijn voor de hele provincie Noord Brabant.
Hoewel de nadruk grotendeels op Nederlandstalige muziek komt te liggen, gaat Atlantis ook live-voetbalverslagen uitzenden van de profclubs uit de regio. Daarnaast is er ruimte voor Brabants nieuws. „Om de zoveel platen een Brabants nieuwsbericht“, licht de Leeuw toe. Met diverse amateurclubs heeft Atlantis de afspraak gemaakt om op zaterdagmorgen in een radioprogramma speciaal afgelastingen te melden.


DJ’s

Volgens De Leeuw zijn er tientallen nieuwe DJ’s aangetrokken. Zo zullen Danny van Ham (zanger en DJ), Ben Franswa (Maasstad, SBS 6, Net 5), Harrie Vermegen (Radio Mexico), Antonio (zanger met showprogramma), Frank van de Wal (zanger), Peter Wilkens (ex-Boschtion) en DJ’s uit Oss, Schijndel en Tilburg naar Atlantis komen.
De gemeenteraad stelde aanvankelijk voor Radio Atlantis de licentie te geven voor lokale omroep ten nadele van Boschtion maar het Commissariaat voor de Media stak daar een stokje voor. „Achteraf bezien ben ik met deze ontwikkeling een stuk blijer“, aldus De Leeuw.


De feiten

* Radio Atlantis begon 25 jaar geleden als radiopiraat in Den Bosch.
* Sinds 1990 probeert Atlantis legaal te worden. De piraat voerde daartoe vele processen.
* In 2004 stelde de gemeenteraad in Den Bosch voor om de licentie voor de lokale omroep in Den Bosch toe te wijzen aan de Stichting Atlantis ten koste van Boschtion.
* Het Commissariaat van de Media bepaalde dat Boschtion lokale omroep kon blijven.
* Atlantis vroeg vervolgens bij Essent een officiële frequentie aan op de kabel. De programmaraad en de directie van Essent stemden daar mee in.


Terug

           
Radio Atlantis
's-Hertogenbosch


KvK 62840525
Stichting Atlantis Lokaal

Media Den Bosch