Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

COLUMN
Door Jos van de Ven Brabants Dagblad 9-10-2004

Misbruikt

Aandoenlijk. Zo zie ik de actie van de lokale omroep Boschtion. Maar liefst meer dan drieduizend handtekeningen zijn binnengehaald om Den Bosch en Rosmalen ook in de toekomst te kunnen laten genieten van radio, televisie en internet. Door Boschtion wel te verstaan. De handtekeningenactie was in de ogen van de vrijwilligers nodig omdat de te vergeven zendmachtiging in de stad aan hun neus voorbij dreigt te gaan.

Meer dan drieduizend! Ik heb altijd zo mijn twijfels als wordt gepronkt met een resultaat van een eigen uitgevoerde en nauwelijks te controleren vraag aan de massa. Zeker als het om een actie via internet gaat, waarbij een digitale handtekening wordt gevraagd. Ik heb er deze week toch een aantal digitaal geplaatst, ging wel lekker vlot. Overigens niet om Boschtion te steunen, maar om de proef op de som te nemen. Want ik zag ook dat de naam direct gedigitaliseerd wordt in een briefje aan de gemeente.
De vraag van Boschtion suggereert dat de stad zonder lokale omroep komt te zitten als Boschtion verdwijnt. Dat is natuurlijk niet waar, maar het is wel een gemakkelijke kreet om steun te krijgen.
Opvallend is het gevoel dat de medewerkers onder en met elkaar hebben. Nu Boschtion waarschijnlijk met de laatste uitzendingen bezig is, worden de krachten gebundeld. Is er saamhorigheid. Ik denk dan: was maar eerder bij de pinken geweest. Had maar eerder samen een vuist gemaakt. Dan was het waarschijnlijk niet zover gekomen.
De medewerkers die nu en bloc achter hun omroep staan, hebben zich lange tijd bij de neus laten nemen. Door penningmeester Dijkstra, door interim-manager Struik en door voorlichter Nijkamp. Altijd weer die sussende woorden van de voorlichter dat het zo slecht niet ging en dat het allemaal wel goed zou komen. Dijkstra en Struik die zelden aanwezig waren. Nijkamp die met zijn eeuwige optimisme zichzelf en de omroep belachelijk maakte.
De reactie van de vrijwilligers bij Boschtion komt aan de late kant. Aan de te late kant. Ze zijn tegenwoordig vertegenwoordigd in het bestuur waaruit Dijkstra is vertrokken. Een stap van de penningmeester om het huidige Boschtion meer kans te geven op de zendmachtiging. Struik is geen interim-manager meer, maar heeft via zijn bedrijf nog wel een contract met de omroep. En Nijkamp zit nog steeds in het bestuur. De woordvoerder kan nu met een andere wind meepraten. Vooral daarom heeft de gemeente geen trek in Boschtion en wordt geadviseerd om de zendmachtiging aan Atlantis te geven.
De keuze ligt ook voor de hand. Oud-piraat Atlantis heeft de ervaring en een plan, ontevreden Boschtionners verenigd in rtv BO is en blijft schimmig en de ORVA moet vooral ziekenhuisomroep blijven - zeker met een voorzitter die een week geleden Struik niet van naam en functie kende. En Boschtion? Bij de vergadering van afgelopen woensdag liet woordvoerder/vrijwilliger Tini van Oorschot weten het een belediging aan het adres van de vrijwilligers te vinden dat Boschtion was uitgesloten voor alle overleg.
Dat kan wel zo zijn, maar Boschtion heeft niet meer alle recht van spreken. Dat is gebruikt, verbruikt en misbruikt door Dijkstra, Struik en Nijkamp. In het bijzijn van alle vrijwilligers.

Terug

           
Radio Atlantis
's-Hertogenbosch


KvK 62840525
Stichting Atlantis Lokaal

Media Den Bosch